Husbil – förberedelser inför vintern

Husbil – förberedelser inför vintern

Allmänna råd & checklista för vinterförvaring av din husbil

Husbilar behöver omvårdnad, inte enbart under brukssäsongen, utan även när de är avställda. Det är därför man skall förbereda chassiet, karossen, elsystemet, motorutrymmet och bodelsutrymmet inför vintersäsongen och en längre tid av stillastående.

Rengöring – utvändigt
Husbilnen tvättas och vaxas som en vanlig bil.

Vatten
Det absolut viktigaste är att få ut allt vatten. Töm toalett, kranar, slangsystem och spoltank. Vattentank, rör och slangar sköljs igenom med ett milt rengöringsmedel. Töm allt vatten och öppna alla kranar. Ventilen till spillvattentanken skall vara öppen efter att tanken har blivit rengjord. Ska husbilen vara i god form till våren måste allt vatten väck.

Rengöring – invändigt
Låt luckor och dörrar inne i husbilen, stå öppna så bildas ingen kondens. Rengör vagnen invändigt på samma sätt och med samma rengöringsmedel som du använder i hemmet – bortsett från fönstren. De får endast tvättas med en mjuk, ren svamp och med alldeles rent vatten. Alla trädetaljer torkas av med en fuktig trasa. Placera gärna fuktsugare inne i husbilen.

Dynor kan ligga kvar, men lyft upp dem så att det blir fri passage för luften runt omkring. Sängkläder och annan hushållstextil mår bäst av att flytta med hem under vintern. Torka ur alla skåp och glöm inte kylskåpet. Lämna sedan alla luckor och kylskåpsdörren på glänt.

Toaletten och andra plastdelar skuras med ett milt rengöringsmedel. Var uppmärksam på att det inte repar eller innehåller lösningsmedel som kan göra ytan matt.

Gummilister
Gummilisterna runt fönster och dörrar kan bli porösa samt bräckliga om fordonet är parkerat under längre tid.  Det är därför bäst att applicera talk eller något annat passande gummibehandlingsmedel.

Däck
Kontrollera däcktrycket och öka det normala trycket med 0.5 bar. Man skall också försöka att avlasta hjulen från så mycket last som möjligt. Antingen flytta husbilen tredje till fjärde vecka. Det är också viktigt att hålla koll på hur gamla dina däck är. Om de är mer  än sex år gamla, bör de bytas ut efter interperioden.

Batteriet
Medan husbilen står parkerad över vintern skall batteriernas kapacitet kollas med jämna mellanrum. Om det sjunker under 12.5V, måste batteriernaladdas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.