Husbil semester Island – Blå lagunen

Blå lagunen, Den Gyllene Cirkeln – Gullfoss och Gejser

Husbil semester Island

Blå lagunen (isländska: Bláa Lónið) är ett geotermiskt spa som på senare år blivit en av de mest besökta attraktionerna på Island. Att besöka Blå Lagunen är ett mycket bra sätt att starta sin husbil semester på Island. Den berömda Blå Lagunen ligger som en oas mitt i ett lavafält utanför Reykjavik. blå lagunen hyra husbil

Här njuter ni av det varma (36-39° grader) och mineralrika vattnet oavsett årstid. Det uppfriskande mineralrika vattnet gör underverk för kropp och själ.Blå lagunen är lokaliserad i ett lavafält på sydvästra Island, vid Grindavík på Reykjaneshalvön inte långt från flygplatsen Keflavík International Airport och huvudstaden Reykjavik.
Det varma vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel, och att bada i lagunen sägs hjälpa många med hudsjukdomar som psoriasis. Forskare har kommit fram till att det finns speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande.[källa behövs] Vattnet innehåller över 200 olika mikroorganismer, vilket gör att det blir turkosblått.Blue-Lagoon-Nature-Spa-51

Det finns en speciell lera på botten som sägs vara nyttig att ha som ansiktskräm. Den ska man smörja in i ansiktet, och sedan vänta tills den stelnat. Då ska man skala av den. Leran finns tillgänglig i stora kärl vid sidan om bassängen, och den finns även att köpa i receptionen ifall man vill ta med sig hem efter badet.

Lagunen ligger i anslutning till ett geotermiskt kraftverk, Svartsengi, som den får vatten från. Vattnet, som är en blandning av salt- och sötvatten, tas från ungefär två kilometers djup. På detta djup blir dess temperatur upp mot 240 °C. Eftersom vattnet är under ett högt tryck i underjorden kokar det inte, men när det pumpas upp till ytan vid vanligt atmosfäriskt tryck förångas det direkt med hög energi. Vattnet används för att driva turbiner som genererar elektricitet. När vattnet gått igenom turbinerna, passerar det en värmeväxlare för att framställa varmvatten till det kommunala vattensystemet. Därefter åker vattnet ner i lagunen.

Geologiskt sett är Island ett väldigt ungt land, dess skapelse började för mindre än 20 milljoner år sedan, och pågår än idag. Vulkaniska utbrott längs den atlantiska jordplattan på havets botten skapade ett berg vilket växte till över havets yta, vilket resulterade i en ö. Island har således sannerligen ett vulkaniskt ursprung.

Den Gyllene Cirkeln – Gullfoss och Gejser
”Den Gyllene Cirkeln” är en klassisk rutt som fångar många av naturens underverk som Island är välkänt för. Den Gyllene Cirkeln inkluderar några av Islands mest fantastiska sevärdheter. Ni kommer bland annat att se gejsern Strokkur skjuta sin heta vattenpelare upp till 30 meter i luften var 4-8 minut – en majestätisk vattenkaskad kastas upp mot skyn en spännande och unik upplevelse. Strokkur geyser Island hyra husbil

Geysirområdet med sina varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur. Ni kan vandra runt bland de bubblande lerpölarna och de ångande underjordiska källorna – och känna jordens inre krafter rakt under fötterna. Majestätiska Gullfoss, ”det gyllene vattenfallet”, som brukar anses som Islands allra vackraste. Gullfoss uppstår där floden Hvítá störtar ned i en cirka 32 m djup skreva. Gullfoss (”Guldvattenfall” på svenska) är det största vattenfallet på Island och finns i floden Hvítá.

Gullfoss-på-Island

Det faller i två etapper, först 11 och sedan 21 meter, ner i en 30 meter djup, 20 meter bred och 2,5 kilometer lång sprickaVattnet faller i etapper och det går att komma tätt inpå de väldiga vattenmassorna som kastar sig över stupet ner i ravinen.

Sök Hyra Husbilar i Island här! Snabbt, smidigt & enkelt.

Att köra husbil runt i detta land ger mycket, sevärdheterna många. En husbil semester på Island är precis vad du behöver för att stressa ner.

sv.wikipedia.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.