Köra i Australien – Trafikregler Australien

Trafikföreskrifter i Australien

Husbila i Australien, trafikregler, hastighetsbegränsningar.

Husbil semester Australien

Generell information
Australien är ett stort land med ett otroligt vägnät. Med bil kan du ta dig överallt i landet och på kontinenten. Från Sydney kan du resa längs med kusten till Brisbane eller söderut till Melbourne. I Perth, världens mest avlägsna storstad är hyrbil ett måste. Var beredd på långa avstånd och ta med en extra vattenflaska i husbilen och en extra tank bensin.driving-in-australia-Trafikregler Australien

Förberedelser inför körning

En utlänning som har ett engelskspråkigt giltigt körkort kan fritt köra igenom Australien. Men om körkortet inte är på engelska måste du har med dig en officiell översättning av körkortet och du måste även skaffa ett internationellt körkort.

Unika trafikregler i Australien

driving-in-australia-drive-left-Trafikregler Australien – I Australien kör man på vänster sida av vägen! Trots att det är vänstertrafik så gäller i de flesta fall högerregeln. I en korsning utan trafikljus så ska du ge företräde till bilar som kommer från höger. Vägverket i NSW (RTA) har en full lista med väjningsregler på sidan ”Give Way Rules”.

– Alla passagerare i Australien måste ha säkerhetsbälte. Om du bryter mot det kan du få ganska stora böter (drygt 300 AU$ (australisk dollar)) Du kan även få böter för alla passagerare som är över 16 år och inte använder säkerhetsbälte.

– Australien införde nyligen nya lagar för säkerhetssystem för barn vilka reglerar användningen av obligatoriska åldersanpassade bilbarnstolar för alla barn.

– Passagerare under 16 år måste sitta i en lämplig bilbarnstol enligt australiensisk lag.

– Det är i hela Australien förbjudet att använda handhållen mobiltelefon under körning.

– En viktig trafikregel är att ge företräde åt fordon som kommer från höger.

– Det finns många hastighetsövervakningskameror och böter för trafikförseelser är dryga.

– I gryning och skymning kan ofta kängurur och andra djur korsa vägarna.

– När det gäller cykling gäller precis som i Sverige lag på lyse fram och bak. Det är även lag på att använda hjälm när man cyklar.driving-in-australia Trafikregler Australien –

Regler vid husbilhyra i Australien
För att få hyra en husbil måste du vara minst 21 år gammal (minimumålder kan variera beroende på vilken bilkategori du väljer). Du måste ha haft körkort i minst ett år. För alla förare under 25 år kan en extra avgift tillkomma lokalt. Vissa husbiluthyrningsföretag har även restriktioner för förare över 75 år. Säkerhetsbälten är obligatoriska både för förare och passagerare.

Hastighetsbegränsningar
Hastighetsgränserna varierar, med i regel 50km/h eller 60km/h inne i städerna och 100km/h eller 110km/h på motorvägarna.

Flera stater har ett intressant system med vita skyltar som sätter hastighetsgränsen och gula skyltar med rekommenderad hastighet för en viss sträcka. På en krokig landsväg kan en vit skylt säga att hastighetsgränsen är 100km/h men inför en skarp kurva kan en gul skylt varna att en lämplig hastighet att hålla är 40km/h.

Trafikregler
– I Australien kör man precis som i Storbritannien på vänster sida av vägen.

– Maximal alkoholhalt i blodet är 0.5 promille. Kör aldrig när du är alkoholpåverkad!

Bensinstationer
Det finns många bensinstationer. Beroende på var i landet de ligger varierar öppettiderna. De flesta accepterar internationella kreditkort. Bensin kostar generellt mer på landsbygden.

Vägtullar och avgifter
Du måste betala en vägtull för att få åka över Sydney Harbor Bridge. Vissa motorvägar utanför Brisbane har också vägtullar. Vägtullarna kostar cirka 10- 20 SEK. Du kan även ta alternativa vägar för att undvika dessa vägavgifter. Att skaffa ett e-pass innebär att du registrerar din bils nummerskylt och ditt kreditkort upp till 48 timmar efter att du kört över bron och så dras alla tullar automatiskt från ditt kort. Köp bara ett pass för de dagar du har bilen så att du inte betalar för den kund som hyrt samma bil efter dig.

  • För mer information om vägtullar i Sydney och länkar till hur du betalar dem, besök NSW Roads and Traffic Authoritys hemsida.
  • Melbourne har två tullvägar; CityLink och Eastlink, och du kan köpa pass direkt från företagen bakom dem. Du kan också köpa ett Melbourne Pass som ger dig rätt att köra på båda vägarna.
  • I Brisbane driver Queensland Motorways 5 motorvägar med vägtullar. Du kan betala tullen och köpa pass genom deras webbsajt GoVia.

Parkering
Parkeringsgarage och parkeringsautomater är vanliga i de stora Australienska städerna. Var medveten om att du ibland bara är tillåten att parkera 2-4 timmar inne i city. I Sydney är det dyrt att parkera. Ett tips är att parkera husbilen en bit utanför stan och ta sig in till stadens centrum med pendeltåg då det är billigare.

Var uppmärksam på följande

Australiensiska rättsvårdande poliser har rätt att samla in böter direkt på stället. Se alltid till att du får ett officiellt kvitto på sådana betalningar från polisen som skriver ut boten.driving-in-australia-traffic-police Trafikregler Australien

Böter för trafiköverseelser beror på typen av överträdelse. Att köra under alkoholpåverkan (tillåten promillehalt är 0,8) kan dra uppåt 500 AU$ medan fortkörningsböter kan sträcka sig mellan 150 och 800 AU$ beroende på hur mycket över hastighetsbegränsningen du körde när du åkte fast. Om du missar att stanna för rött ljus kan det kosta dig 400 AU$.

Gör inte U-svängar över heldragna mittlinjer, du får inte heller köra om vid heldragen mittlinje. Stanna inte på målade refuger om du inte ger företräde eller kör på eller av en väg. Kör inte på spårvagnsspår vilka utmärks med gula linjer och/eller skyltar.

Det är förbjudet att använda mobiltelefon under körning. Om du åker fast när du använder mobiltelefon samtidigt som du kör kan du få böter på ungefär 290 AU$.

Följ svängskyltar och pilar på körbanan och stanna inte i lastningszoner, taxi- eller busszoner eller vid postzoner. Håll dig ifrån lastbils- och bussfiler samt cykelbanor.

Infrastruktur och mobiltelefoninät
Australien är oerhört stort till ytan och stora områden är obebyggda. Det finns goda flygförbindelser mellan större städer men varken tåg eller busstrafiken är rikstäckande.

Utanför storstäderna är det vanligt att mobiltelefontäckning saknas helt. Det kan därför vara bra att tala om för anhöriga hemma i Sverige att det kan vara svårt att nå dig på mobiltelefon. Ambassaden och honorärkonsulaten får ofta samtal från oroliga anhöriga i Sverige, som har svårt att nå anhöriga och vänner i Australien.

Turistinformation
Förfrågningar om turistinformation om Australien lämnas av Australiens ambassad i Stockholm, se också
> www.australia.com
Tourism and Travel Australia

Ambassaden & konsulat
Med över 90.000 nöjda kunder, har vi erfarenheten att garantera dig kvalitet husbil hyra och en semester utan problem.

Sök Hyra Husbilar och campervanar i Australien här!

 australia husbil

 

Köra i Adelaide |Köra i Airlie Beach | Köra i Alice Springs | Köra i Brisbane| Köra i Byron Bay| Köra i Cairns| Köra i Darwin |Köra i Hobart| Köra i Devonport | Köra i Launceston | Köra i Melbourne | Köra i Perth | Köra i Sydney | Köra i Townsville | Köra i New South Wales | Köra i Northern Territory | Köra i Queensland | Köra i South Australia| Köra i Tasmania | Köra i Victoria | Köra i Western Australia| Köra i Australia Capital Territory |

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.