Köra i Nya Zeeland – Trafikregler Nya Zeeland

Trafikföreskrifter i Nya Zeeland

Husbila i Nya Zeeland, trafikregler, hastighetsbegränsningar, vänstertrafik

Husbil semester Nya Zeeland

Generell information – husbil på Nya Zeeland De flesta som hyr husbil på Nya Zeeland vill besöka både Sydön och Nordön. Nya Zeeland är vanligtvis ett tryggt resmål och de normala reglerna gäller för vad man bör beakta vid resor utomlands. Nya Zeeland är ett land med dramatisk natur och med vänliga invånare, ett perfekt resmål med andra ord. Att resa i sin egen takt med hyrd husbil och bo på vackert belägna campingplatser och Holiday Parks är kanske det allra bästa sättet att uppleva Nya Zeeland. husbil hyra Nya Zeeland

Regler vid Husbilhyra på Nya Zeeland
För att få hyra en bil måste du vara minst 21 år gammal (minimumålder kan variera beroende på vilken bilkategori du väljer). Du måste ha haft körkort i minst ett år. För alla förare under 25 år kan en extra avgift tillkomma lokalt. Enbart svenskt körkort räcker inte. Komplettera med ettårigt eller treårigt internationellt körkort, IKK. Eller med en auktoriserad engelsk översättning av det svenska körkortet. Ska du vara i Nya Zeeland längre än ett år, måste du ta ett nyazeeländskt körkort. Säkerhetsbälten är obligatoriska både för förare och passagerare och barn under 5 år måste sitta i bilbarnstol.

Trafiksäkerhet
I Nya Zeeland råder vänstertrafik.
Var därför extra vaksam i trafiken – oavsett om du är bilist, cyklist eller fotgängare. Det är lag på att använda bilbälte. Det finns många hastighetsövervakningskameror och böter för trafikförseelser är dryga. Det är tillåtet att använda internationellt körkort eller ett svenskt körkort (men då tillsammans med en engelsk översättning) upp till ett år efter ankomst. Därefter måste man ansöka om ett nya zeeländskt körkort.

Se vidare:

Driving in New Zealand

New Zealand Practical Driving Test

AA Nya Zeeland

Vägnätet på Nya Zeeland

Den vanligaste vägtypen på Nya Zeeland är enfilig väg som bitvis breddas med omkörningsfil. En gul heldragen linje i mitten av vägen markerar, precis som vår vita heldragna linje hemma, att det är alltför riskabelt att göra omkörningar. Många vägar har bara enfiliga broar, de kan endast passeras av en bil i taget. Av skyltningen framgår det tydligt vem det är som har förkörsrätt, så detta är inget problem

Hastighetsbegränsningar
Hastighetsbegränsningar på Nya Zeeland:
•Tätort: 50 km/h
•Landsväg: 80 km/h
•Motorväg: 100 km/h

Vägtullar och avgifter
Det finns vägtullar på Nya Zeeland, och fler kommer att införas framöver. Du kan antingen betala direkt på plats eller online på http://tollroad.govt.nz då du planerar din resa.

Trafikregler
Vägnätet på Nya Zeeland är väl utbyggt och du kan ta dig fram nästan överallt på både nordön och sydön med husbil. På Nya Zeeland kör man på vänster sida. Dock gäller högerregeln! Det är inte tillåtet att använda en handhållen mobiltelefon under körning, använd hands-free. Alla skyltar indikerar hastighetsbegränsningar och avstånd i kilometer.

 

Bensinstationer
Bränslepriserna på Nya Zeeland är relativt billiga (i jämförelse med Sverige). Tänk dock på att tanka upp innan du beger dig ut på landsbygden.

Reseförsäkring
Reseförsäkringsskydd är absolut nödvändigt och det finns även skäl att teckna en kompletterande försäkring, som täcker hobby- och fritidsverksamhet under husbil semestern.

Sök Husbilar i Nya Zeeland här! Snabbt, smidigt & enkelt.

Hyr husbil i Nya Zeeland och upplev friheten att själva ta er till olika skiftande miljöer under en och samma semester. Vakna upp där du vill och njut av frukost i naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 7 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.