Köra i Italien – Trafikregler Italien

Trafikföreskrifter i Italien

Husbila i Italien, trafikregler, hastighetsbegränsningar.

Husbil semester Italien – Köra i Italien

Generell information – Husbil på Italien Det är alltid bra att veta vad det är för trafikregler som gäller när man ska hyra husbil i Italien och planerar köra husbil under semestern. Italien är vanligtvis ett tryggt resmål och de normala reglerna gäller för vad man bör beakta vid resor utomlands. Italien är ett land med dramatisk natur och med vänliga invånare, ett perfekt resmål med andra ord. husbil i Italien

Teoretiskt sett så är det enkelt att köra husbil i Italien: vägnätet är bra, du kan oftast välja mellan olika typer av vägar (avgiftsbelagda snabba motorvägar, eller vackra men långsammare landsvägar), och det är välskyltat så det är svårt att köra fel.
Intensiteten på vägarna är dock på en helt annan nivå än i Sverige. Undvik om möjligt rusningstider i närheten av storstäder.

Unika trafikregler i Italien

 • Använd inte tutan i ett bebyggt område, såvida du inte befinner dig i fara.
 • I Italien får man inte köra i vissa historiska områden. Håll utkik efter ”Zona trafico limitato”.
 • Mobiltelefoner får endast användas med headset eller handsfree.
 • Avgiftsbelagd motorväg
 • Vissa bensinstationer stänger klockan 12 eller 15.
 • Parkering med blåa linjer är avgiftsbelagda.
 • Vid gulsvarta streckade linjer är det förbjudet att parkera.
 • I Italien krävs det att hemadressen på körkortet stämmer.motorways i Italien

Hastighetsbegränsningar i Italien
För en vanlig husbil hyra.

 • Tätorter: 50 km/t
 • Landsbygden: 90 km/t
 • Motortrafikled: 110 km/t
 • Motorväg: 130 km/t

Såvida inte vägskyltar indikerar en annan hastighet. Var noga med att titta på vägskyltarna som meddelar när hastigheterna ändras.

Lagar för barnsäkerhet och säkerhetsbälten
Enligt lagen måste alla som färdas i fordonet använda säkerhetsbälten:

 • Barn under 3 år eller kortare än 150 cm måste alltid färdas i lämplig bilbarnstol, i förhållande till deras vikt och längd.
 • Obligatorisk utrustning vid husbilhyra
 • Varningstriangel
 • Reflexjacka/reflexväst

Bensin
Bensinstationer är öppna ca kl 7.30-12.30 och kl 15-19. På motorvägarna är bensinstationerna öppna dygnet runt. Automatpumpar finns oftast för kvällar och nätter. Manuell betjäning är vanlig: sitt kvar i bilen, veva ner rutan, och säger du ”pieno” så får du full tank. Obs! Många stationer accepterar inte kreditkort.

95 oktan blyfri: ”benzina senza piombo”
Diesel: ”gasolio”
Gas: ”GLP-Gas di Petrolio Liquefatti”

Vägavgifter i Italien
De flesta motorvägar är avgiftsbelagda, liksom vissa tunnlar. Vid påfart på motorvägen tar du en biljett i en biljettautomat, som du måste spara för att visa upp vid avfarten då du betalar för körd sträcka. Vissa vägar har ingen bom vid påfart, där betaler du en fast avgift vid nästa spärr. Ibland är den manuella betjäningen ersatt av betalautomater.Trafikregler-Vägavgifter i Italien

Via-card är ett magnetkort som du kan använda vid betalning av motorvägsavgifterna. Kortet köper du vid motorvägspåfarterna, på bensinmackar etc. Kortet finns i olika valörer: 25, 50 och 75 euro. Du kan också betala med Visa, American Express, Diners, Master Card eller kontant (inte gärna stora valörer).

Det finns fem avgiftsklasser på motorvägarna. Du kan läsa mer om dessa samt kalkylera dina kostnader för motorvägsavgifterna på Società Autostrade SpA`s hemsida.

ACI (Automobile Club Italiano, motsvarigheten till Motormännens Riksförbund i Sverige)
Huvudkontoret ligger i Rom: Via Marsala 8 – 00185 Roma, tel +39-06 49981, 4452707. ACI har flera kontor över hela landet.

 

Räddningstjänsten i Italien
Ring polis Polis: 113 Ring ambulans Ambulans: 118 Ring brandkåren Brandkåren: 115

Välj bland Europas största urval av husbilar för uthyrning i Itatlien. Det finns många olika storlekar på husbilar som rymmer 2 till 8 personer beroende på hur många du kommer att resa med.

Sök Husbilar i Italien här! Billigt, smidigt och fördelaktigt.

Flyg lågpris till Italien och hyr en husbil. Stort utbud av husbilar. Rätt pris och kvalitet. Jämför nationella och internationella husbiluthyrningsleverantörer i Italien och hitta det billigaste set.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.