Köra i Frankrike – Trafikregler i Frankrike

Köra husbil i Frankrike – Trafikregler i Frankrike

Husbil semester Frankrike

Hyra Husbil Frankrike – Husbilsuthyrning Frankrike

För dig som ska köra husbil i frankrike kan det vara bra att känna till vilka regler som gäller angående körkort, fortkörning, körning och alkohol samt om du har med din egen husbil. Köra i Frankrike - Trafikregler i Frankrike

Franska motorvägar
Franska motorvägar (autoroute) skiljer sig kraftigt från de övriga europeiska länderna men har stora likheter med det italienska och spanska vägnätet. Motorvägarna i Frankrike drivs av privata företag genom koncession från staten. I många fall har dessa företag varit statliga från början. På senare år har dock flera börjat säljas ut till privata ägare.

Landsvägar i Frankrike
Frankrikes landsvägar, större landsvägar (riksvägar) och statligt ägda motorvägar har i dagsläget en längd av 30 000 km. De större landsvägarna kallas för ”routes nationales” och är stora och viktiga vägar som ofta förbinder större städer. Franska motortrafikleder är alltid är gratis och har ofta en utformning som påminner om motorvägar, i många fall är det omöjligt att skilja dem åt.

Hastighetsbegränsningar och väglag
Hastighetsbegränsningar Om inte annat markeras med skyltar:

  • Autoroute (riksväg / motorväg system / motorväg system): 130 km/t när det regnar. Många delar av det franska nationella vägnätet har minskat hastighetsbegränsningar till 90 eller 110 för att minska föroreningarna. Dessa områden är tydligt märkta med skyltar hastighetsgräns
  • Motorvägar: 110 km/t och 100 när det regnar
  • Två körfält vägar eller enskilda vägar körfält åtskilda av en ö: 110 km / t och 100 när det regnar
  • Regionala vägar: 90 km /t och 80 när det regnar
  • Tätbebyggt område (städer och byar): 50 km /t
  • Vid dålig sikt (mindre än 50 m) : 50 km / tTrafikregler-Köra i Frankrike - Trafikregler i Frankrike

Regler i Frankrike
– När du kör i Frankrike, kom då ihåg att köra på höger sida!
– I Frankrike måste alla passagerare i bilen ha säkerhetsbälte.
– Barn under 10 års ålder tillåts endast i framsätet om baksätet redan är fullt av barn under 10 år, det inte finns något baksäte eller om inte det finns något säkerhetsbälte i baksätet.
– Barn under 10 år måste sitta fast i en bilbarnstol beroende på deras storlek och vikt.
– Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
– Prata i mobil: Endast med handsfree.
– Mobiltelefonen får inte användas på bensinstationer.
– Det allmänna nödnumret är 112.

Vägavgifter / vägtullar i Frankrike
Frankrikes vägnät är ett av de tätaste i världen. Det finns ungefär en 100 000 mil vägar, varav 800 mil är motorvägar. De flesta av de franska motorvägarna är avgiftsbelagda och har alltså vägtullar. På motorvägssträckor med flera avfarter tar du en biljett vid påfarten som du sedan visar vid avfarten då du betalar. På de sträckor där det inte finns flera avfarter behöver du ingen biljett utan betalar när du kör av.
Det är bra att ha med sig kontanter, men de vanligaste betalkorten fungerar också. För mer information angående dessa avgifter, samt även information om bensinstationerna, rastställena, restaurangerna, hotellen vid motorvägar, besök webbplatsen www.autoroutes.fr.

Böter i Frankrike
– Böter för rattfylleri kan vara stränga. Den tillåtna promillehalten i Frankrike är 0,5. Om du ligger över den tillåtna halten kan du riskera fängelse.
– Var medveten om att från och med juli 2012 måste bilar ha alkoholblåstest.I Frankrike kan polismän ge dig böter direkt på platsen.Trafikregler-i-Frankrike Köra i Frankrike - Trafikregler i Frankrike

Bränsle: Bensin och diesel
Bensinstationer säljer diesel ( gazole ) och blyfri bensin ( väsen) i 95 och 98 oktan.
Många lager bensin / LPG (gasol, GPL på franska).
Många bensinstationer har automatiska pumpar för betalning med kreditkort (vissa är kort manövreras endast).

Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
Prata i mobil: Endast med handsfree. Mobiltelefonen får inte användas på bensinstationer.

 

Sök Husbilar i Frankrike här! Snabbt, smidigt & enkelt.

Vår unika sökfunktion hjälper dig hitta billigast hyr husbil. Jämför nationella och internationella husbiluthyrnings leverantörer och hitta det billigaste priset. Du kan hämta och lämna husbilen på olika platser. Bilder, priser, villkor och bokning finner ni genom vår unika sökfunktion.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.