Trafikregler Island – Köra Husbil på Island

Att köra husbil på Island

Husbil semester Island

Köra husbil på Island

Att färdas med husbil är lätt på Island. Huvudvägen runt Island kallas ”Ringvägen” (Riksväg 1) och är 1.399 km lång. Vägen förbinder de största städerna och passerar genom de mest intressanta delarna av landet. Ringvägen är till största delen asfalterad och dubbelriktad.Trafikregler Island – Köra Husbil på IslandHastighetsgränsen i tätorter är 50 km/tim och på landsbygden är den 90 km/tim på asfalterade vägar. Det tar ungefär en vecka att ta sig runt hela Ringvägen om man kör i lugn takt och med många stopp längs vägen. Vägarna i inlandet är också ofta mycket smala och hastighetsbegränsningarna låga. Många broar är så smala att bara ett fordon åt gången kan passera.

Grusvägar på Island
Från Ringvägen leder flera mindre vägar till sevärdheter och mindre samhällen. Majoriteten är grusvägar som kräver särskild uppmärksamhet under körning, men det är inga problem att ta sig fram med en tvåhjulsdriven bil. Hastighetsgränsen är 80 km/tim. Grusvägarna har ofta ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, så kör försiktigt.

Trafikregler i Island
– Det är förbjudet att köra utanför markerade vägar och spår.
– Det är inte förbjudet att prata i mobiltelefonen när man kör.
– Särskilda varningsskyltar visar möjlig fara, som skarpa kurvor, då det inte finns skyltar som ber trafikanter sänka hastigheten. Följ hastighetsanvisningarna och sänk till lämplig hastighet om vägen eller väderförhållandet kräver det.
– Bilister måste använda strålkastare vid alla tillfällen, dag som natt.
– Lagar för barnsäkerhet och säkerhetsbälten
– Enligt lagen måste alla som färdas i fordonet använda säkerhetsbälten:
– Barn under 3 år och kortare än 150 cm måste alltid färdas i lämplig bilbarnstol

Hastighetsbegränsningar på Island
– Tätorter: 50 km/h
– Oasfalterade landsvägar: 80 km/h
– Landsbydgen: 90 km/h

Såvida inte vägskyltar indikerar en annan hastighet. Var noga med att titta på vägskyltarna som meddelar när hastigheterna ändras.

Bensinstationer
De flesta bensinstationer kring Reykjavik är öppna dagligen till 23.30. Öppettiderna utanför Reykjavik kan variera. De flesta stationer i Reykjavik och i andra större orter accepterar VISA-kort och kontanter

Räddningstjänsten: Polis: 112 Ring ambulans Ambulans: 112 Ring brandkåren Brandkåren: 112

Mer information om att köra bil på Island?
Du kan ta en titt på Icelandic Road Administrations hemsida (sidan är på engelska). Där finns aktuell information om vägar och annat som rör bilkörning på Island.

Sök Hyra Husbilar i Island här! Snabbt, smidigt & enkelt.

Att köra husbil runt i detta land ger mycket, sevärdheterna många. En husbil semester på Island är precis vad du behöver för att stressa ner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.