Vad många glömmer vid däckbytet

Vad många glömmer vid däckbytet.

Däckbytarsäsongen är i full gång även om inte all snö hunnit försvinna från vårt avlånga land ännu. Men se upp så att du inte begår några av de vanliga misstagen när du byter däck. Det är nämligen inte ovanligt att däckbytet inte blir riktigt lika bra som man tänkt sig.

Vad många glömmer vid däckbytet.

Det är lätt hänt att man går i de vanliga fällorna vid ett däckbyte. Många missar att kontrollera däckens skick innan man sätter på dem. Men de kanske värsta misstaget man kan begå är att inte ta hänsyn till säkerheten vid ett däckbyte. Plant underlag, åtdragen handbroms, ettans växel i, rätt verktyg och utrustning skapar däremot goda förutsättningar för ett säkert däckbyte och bra resultat.

Kontrollera däcken och lufttrycket

Innan du byter till sommardäcken bör du alltid se över vilket skick däcken är i. Först och främst bör du kontrollera däckens mönsterdjup. Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Kom ihåg att kontrollera samma däck på flera ställen, du kan antingen använda dig av en mönsterdjupmätare eller se så att slitbanan på däcket inte är i höjd med mönsterdjupsvarnarna. Om du har ett par äldre däck bör du även kontrollera så att däcken inte har några sprickor. Gummi försämras med åren och påverkas av såväl temperatur som inbromsning. Rätt lufttryck är också viktigt. Fel lufttryck gör nämligen att däcken slits snabbare och försämrar bilens köregenskaper.

'); Widget = new OR_widget({ "setId": OR_id, "setVersion": 2, "setAffiliate": "bobilportal", "setStyle": "default.css", "setUrl": " https://motorhomeseurope.motorhomerepublic.com/affiliates.html", "setTarget": "_top", "setSelectedCountry": "DE", "setHeight": "375", "setWidth": "300", "showResCountry": true, "setLanguageOptions": 1, "showCountry": true});

Passa på att se över bromsarna

I samband med däckbytet bör du även se över din bils bromsar och vilket skick de är i. Kolla så att bromsoken och bromsskivorna inte börjat bli rostiga, om så är fallet är de dags att byta. Passa även på att kolla bromsbeläggen om du inte har en slitagevarnare. Bromsbelägget bör bytas ut när de endast återstår 2 mm av bromsbeläggets slitmaterial. Här kan du köpa bromsbelägg och andra bildelar till din bil och husbil.

Sätt bästa däcken bak och dra åt hjulbultarna lagom

När du sätter fast däcken på bilen var noga med att kontrollera så att du sätter de bästa däcken bak på bilen. Däcken som hamnar bak på bilen bör vara de däck som är minst slitna och har mest mönsterdjup, detta för att undvika otäcka vattenplaningar där bakvagnen sladdar och bilen blir okontrollerbar. Om du har en maskin till hjälp när du drar år hjulbultarna kom ihåg att dra åt den sista biten med hjälp av antingen ett fälgkors eller fälgnyckel. Om man har riktigt otur kan nämligen hjulbultarna gå sönder och riskera att däcket lossnar medan du kör om du drar åt hjulbultarna för hårt. Efterdra alltid hjulbultarna efter cirka 10-20 mils körning.